2016. dec. 25.

Mutlu yillar!

Avagy a Karácsony Törökországban...

Rendhagyó bejegyzéssel jövök így Karácsony előtt, ami lehet, hogy csak engem érdekel, de mint általában, most is előtérben van az antiszociális énem, így arról írok, ami jól esik.
Szóval, kezdjük ott, hogy Törökország egy muzulmán hely. Az emberek az iszlám vallás követői zömében, (hisz nyilván vannak egyéb vallási közösségek is) és az ő kultúrájukban Jézus születése nem számít különösebben nagy ünnepnek. Ennek ellenére manapság egyre többen állítanak Karácsonyfát, és ajándékozzák meg szeretteiket. Mivel a Türkinfó remekül összefoglalták, mindazt, amit mondani terveztem, ezért ,,kölcsönveszem" az irományukat. Olvassátok érdeklődve: 

Mivel Törökországban a lakosság többsége muzulmán, így felmerülhet bennünk a kérdés: ők vajon ünnepelik a karácsonyt? Ha igen, hogyan?
A karácsonyi és újévi ünnepek hagyománnyá váltak szinte az egész országban. Sokfelé láthatunk hatalmas feldíszített fenyőfákat, a nagyvárosok karácsonyi díszbe öltöznek. Az örmény és görög lakosság – bár szám szerint kevés – keresztény szokások szerint ünnepel.
A törökök ugyan nem emlékeznek meg Jézus születéséről, de az ünnepkör azért mégsem áll olyan távol tőlük: a Mikulás személye, a karácsonyfa története és Szűz Mária is köthető Anatóliához.
Ha valaki esetleg nem tudná, a Mikulás Törökországban, Patara városban született Miklós néven, törökül Noel Babának hívják. Életét a gyerekek tanításának és az emberiségnek szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Jótetteinek híre messze földre eljutott. Sok csodálatos történet fűződik alakjához. A III. században választották Myra város (mai nevén Demre) püspökévé, halála után, a XIX. században szentté avatták. A templom, ahol élt, ma is létezik. Antalyától kb. 100 km-re délnyugatra, Demrében található, és mindenki számára nyitva áll. A törökök közül sokan úgy tudják, hogy Noel Baba szilveszterkor érkezik megrakott puttonyával és ekkor ajándékozza meg a gyerekeket.
A fenyő örökzöld mivoltából fakadóan a halhatatlanság szimbóluma és Attisz isten (Nyugat-Anatólia Lüdia tartományában élt az i. e. VIII. században) halála köthető hozzá. Attisz szép fiatal pásztor volt, Kübelé kedvese. A mítosz szerint az isten születése csodás úton történt. Anyja keblébe gránátalmát (mely a fríg istenhit szerint minden dolgok atyja) vagy mandulát rejtett, és ettől került áldott állapotba. Az ifjú halálát kétféleképpen mesélik. Az egyik történet szerint vadkan végzett vele, a másik kasztrációt említ, melyet a hős egy fenyőfa alatt követett el önmagán. A gallusok, az istenség ugyancsak kasztrált papjai, azt hirdették, hogy halála után Attisz maga is fenyővé változott.
Szűz Mária halála előtti utolsó éveit Epheszosztól nem messze, a Fülemüle-hegyen lévő házban töltötte, a Szűz Mária tiszteletére emelt templom romjai pedig Epheszoszban láthatók.
A törökök szeretik követni a nyugati trendet. Az európai, de főleg az amerikai filmek térhódításával és az internetnek köszönhetően egyre jobban terjednek az ünnepi hagyományok, így főleg az ország nyugati részén járva olyan érzésünk lehet, mintha egy európai városban lennénk. A nagyobb szupermarketekben karácsonyfát és díszeket árulnak. Az utcák, üzletek, házak ünneplőbe öltöznek az év ezen időszakában.
A törökök december 25-én és 26-án is dolgoznak, nincsenek ünnepségek és ajándékozás sem. Számukra a „nagy nap” december 31. Ezen a napon ünnepelik az „év fejét” (yıl-başı). Isztambulban az ünnepség hagyományosan a Taksim téren kezdődik, tűzijáték, parádé és koncert is várja a szórakozni vágyókat. A fiatalok általában kisebb összejöveteleket szerveznek zenével és játékokkal (előkerül a bingótábla is, amely a társasjátékok ma is kedvelt változata), az idősebbek pedig TV-t néznek. Az étel és a tea ezekről az összejövetelekről sem hiányozhat. Törökországban ehhez a naphoz egy érdekes hagyomány is kapcsolódik: a nők piros alsóneműt kapnak ajándékba, amit szilveszter éjjelén fel is vesznek, mert úgy tartják, hogy így szerencsések lesznek az új évben.
Az év utolsó napjaiban a törökök nagy része lottószelvényt vesz, mert abban bízik, hogy az új esztendő meghozza a család szerencséjét. December 31-én, éjfél előtt nem sokkal pedig kezdetét veszi a szilveszteri lottósorolás, melyet a TV közvetít.
Ha valaki külföldön szeretné tölteni a karácsonyt, a legjobb választás erre Törökország. Isztambulban érdemes felkeresni a Páduai Szent Antal templomot, Antalya tartományban pedig a kereszténység szent helyeit, vagy a már említett Epheszoszt, mert karácsonykor ezek a helyek mind ünnepi díszben pompáznak.
Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog, sikeres, újévet kívánok!

Forrás: Türkinfó

Nincsenek megjegyzések:

Dillina Düdük